Over ons

Muziektheater BOT bestaat uit Job van Gorkum, Tomas Postema, Doan Hendriks en Geert Jonkers als artistiek team. Linde Légat is de zakelijk en organisatorische duizendpoot. De groep heeft vanaf zijn debuut in 2009 een markante eigen taal ontwikkeld van ongepolijste beeldenpoëzie, recht-voor-zijn-raap-theater met zelfgemaakt instrumentarium en kleine liedjes met een groot hart. BOT schuurt, raakt en roert zijn publiek. 

BOT omhelst de breekbaarheid van de mens: de slag in het wiel en de kras op de ziel horen nu eenmaal bij het leven. Voor BOT is imperfectie een bron van schoonheid en compassie. BOT geeft een tegenkleur aan de maakbare samenleving, rauw en ongepolijst. Het maken en ontvouwen van de theatrale werkelijkheid is een essentieel onderdeel van het werk: geen verborgen trukendoos of gladgestreken verhaaltjes, maar belevenissen die het publiek voelt en ervaart.

BOT heeft zijn wortels in het beeldend theater en de kinetische kunst, en combineert dat met een weids scala aan muzikale stijlen, gelardeerd met een stevige dosis humor. BOT is te zien op festivals door heel Nederland en Europa met tourvoorstellingen voor een zeer divers publiek. Met de serie ‘Het Geluid Van’ speelt BOT unieke voorstellingsreeksen op locatie, waarbij de plek zowel de muze als het podium is. Daarnaast zijn er incidentele samenwerkingen met verwante groepen, en heeft BOT een actieve rol in kunsteducatie.

BOT wordt meerjarig ondersteund door Fonds Podiumkunsten en Gemeente Arnhem.

BOT maakt voorstellingen in samenwerking met een vaste crew freelancemedewerkers.

Komt nooit alleen
Je leven ingegleden
Komt nooit alleen
Komt minstens met z’n tweeën

Geert Jonkers

Audiomachinist Geert Jonkers is sinds ‘92 actief als maker-van en performer-met mechanische geluidsapparaten. Zijn werk varieert van een speeldoos van polka-klapperende kunstgebitten tot landschappelijke instrumenten van 400 vierkante meter. Met behulp van mechanica, speelse naïviteit en een gezonde dosis humor geeft hij een onuitputtelijke stroom afgedankte meuk een nieuw en luidruchtig leven.

De ambachtelijke machines van Audiomachinist baren opzien, bieden troost en dagen uit om inventief te worden. Geert’s schurende geluidspoëzie werd treffend omschreven als ‘Jean Tinguely meets Tom Waits’. Hij werkt(e) naast BOT met o.a. Odd Enjinears, Dogtroep, Marike Jager,  Warner & Consorten en De Staat. Werk van Audiomachinist was te zien op theaterfestivals en in poptempels, van het Kröller-Müller Museum tot Pinkpop.

Job van Gorkum

Job van Gorkum studeert in 1994 als theaterdocent af aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Sinds die tijd werkt hij als acteur, tekstschrijver, redacteur, presentator en programmamaker voor theater, radio en televisie. Naast ‘theater’ is ‘muziek’ de grote liefde van Job. Geïnspireerd door de uitspraak van Tom Waits ‘Een kunstenaar is iemand die zijn handicap uitbuit’, begint hij als zanger en liedjesschrijver in 1999 de band BEU. Vanuit een ultieme poging theater en muziek voorgoed te laten samensmelten, ontstaat in 2009 de samenwerking met Tomas, Doan en Geert, in de band BOT.

Doan Hendriks

Doan Hendriks (1986) studeerde in 2010 af aan de Hogeschool van de Kunsten te Utrecht als Theatervormgever. Sinds toen is hij waakhond voor het toneelbeeld van BOT en samen met Geert bouwer van het instrumentarium. “Een vorm bedenken en die dan zelf bouwen met de middelen die je voor handen hebt, dat is de sport”. Naast BOT bouwt Doan meubels en voor andere theater- en tv-producties decors en allerhande attributen.

Tomas Postema

Tomas Postema studeerde in 2004 af als componist aan de HKU. Aanvankelijk schreef hij vooral veel verschillend werk voor onder andere theater, dans en film. De nadruk lag hierbij op combinaties tussen elektronische muziek en het gebruik van akoestische instrumenten. Van 2005 tot 2007 werkte hij met een eigen gezelschap “CompActLab” aan verschillende muziektheatervoorstellingen op locatie. Als docent richtte hij een opleiding Sounddesign op in Arnhem. Vele jaren speelde hij als toetsenist bij de Arnhemse muziektheaterband Beu. Samen met Job van Gorkum zocht hij in 2008 de samenwerking met Geert Jonkers voor het theaterstuk “Katrol”. Sindsdien vervult hij binnen BOT de rol van toetsenist en componist. Daarnaast schrijft hij composities in opdracht.

Al gaat de hele boel aan gort
Nauwelijks nog te tillen
En weet je dat het niet beter wordt
Al wat je lief is
Hou het dicht tegen je aan